0639340700

Voldoe aan digitale toegankelijkheid met een WCAG2.1 website

Sinds 2018 is het voor Nederlandse overheden verplicht om te voldoen aan de WCAG 2.1 wetgeving voor digitale toegankelijkheid. Sinds juni 2022 geldt deze verplichting ook voor (semi)publiek organisaties zoals banken, internet- en telecomproviders en vervoersbedrijven.

Wij zouden onszelf niet zijn als we daar niet wat van vinden. Wij zijn namelijk van mening dat een website die aan de WCGA wetgeving voldoet voor ieder type organisatie nodig is. Meer dan 25% van onze samenleving heeft last van een aantoonbare beperking. Denk hierbij aan het minder goed kunnen lezen van kleine letters of het niet kunnen focussen op een drukke website. Hoe zou jij je voelen als in dit digitale tijdperk moeilijk door websites heen komt? Precies. Daar doen we dus iets mee.

ff uitleggen

Wat is de WCAG2.1 wetgeving?

De WCAG 2.1 wetgeving is in het leven geroepen om het digitale leven van mensen met een functiebeperking eenvoudiger te maken. Voorbeelden van functiebeperkingen zijn: (kleuren)blind, slechtziend of doofheid, maar ook motorische beperkingen kunnen mensen in de weg zitten bij het gebruiken van een website.

De spelregels

Waar moet je aan voldoen?

Als je als organisatie wil dat jullie website aan de WCAG richtlijnen voldoet moeten er 75+ criteria doorlopen worden. Deze criteria zijn onderverdeeld in de onderwerpen design, techniek en content. Denk bijvoorbeeld aan tekstgroottes, regelafstand, contrasterende kleuren en het navigeren door de website.

Wat zijn de voordelen van een WCGA2.1 approved website?

 1. Hogere klanttevredenheid
  Je website is toegankelijk en eenvoudig in gebruik voor iedere bezoeker. Hierdoor verbeter je de gebruikerservaring en houd jullie bezoeker sneller een positief gevoel over aan het websitebezoek. Hierdoor ontstaat er ook een positief gevoel richting jullie organisatie.
 2. Betere website kwaliteit
  Door het gebruiksvriendelijke ontwerp en de betrouwbare code is de website snel en eenvoudig te indexeren door de zoekmachine. Hierdoor stijg je in de organische resultaten.
 3. Je voldoet aan de wetgeving
  Wanneer jullie website voldoet aan de WCGA2.1 voorwaarden voldoet deze aan alle wet- en regelgeving rondom digitale toegankelijkheid.
 4. Meer kans op een conversie
  Het doel van een digitaal toegankelijke website is natuurlijk dat deze eenvoudig te gebruiken is voor iedereen. Dit staat wat ons betreft dan ook voorop. Een bijkomend voordeel is dat de website door meer mensen te gebruiken is. Hierdoor neemt de kans op een aanvraag, telefoontje of email toe.

Waarom bij Aanpoters?

Wij zijn een marketingbureau dat het nét wat anders doet dan de traditionele marketingbureau’s. We zijn Aanpoters begonnen omdat we een behoefte zagen in de marketingwereld naar no-nonsense marketing. Wij zijn een marketingbureau dat zich wil inzetten voor duurzame(re) en maatschappelijk betrokken bedrijven. Met onze skills hebben wij namelijk een grote invloed op de bekendheid van merken en dus zetten we die graag in voor iets goeds. Hier komt ook het onderdeel digitale toegankelijkheid bij kijken. Wij helpen jouw organisatie graag bij het ontwikkelen van een WCGA approved website zodat deze door iedereen uit de samenleving eenvoudig te gebruiken is. Waar wacht je nog op? Start de chat en zet ons aan het werk!